Geen internering meer voor lichte feiten

le samedi 01 octobre 2016 09:55 Het Laatste Nieuws

Wie een relatief licht misdrijf pleegt, zal niet meer in aanmerking komen voor internering. Enkel feiten die een aantasting van de fysieke of psychische integriteit veroorzaken, kunnen daar nog aanleiding toe geven. Dat staat in een nieuwe wet van justitieminister Koen Geens (CD&V), die dit weekend van kracht wordt. Ons land werd al meermaals veroordeeld voor zijn beleid rond geïnterneerden, omdat die al te vaak zonder gepaste zorg achter de tralies belanden. Eind 2013 verbleven nog zowat 1.130 geïnterneerden in de gevangenis. Vandaag zijn dat er nog zo'n 750. Maar het is de bedoeling om voortaan gerichter te interneren. Nu kan nog élk vergrijp waarop celstraffen staan tot internering leiden, met uitzondering van politieke of drukpersmisdrijven.