De week van Geens 26 september tot 3 oktober

le lundi 03 octobre 2016 17:27 De week van Geens

Ook de universiteiten herstartten hun werkzaamheden. Zowel rector Rik Torfs (KUL) als rector Herman Van Goethem (UA) besteedden in hun openingsrede veel aandacht aan de mensenrechtelijke actualiteit, resp. de bakermat van onze beschaving. Het was bemoedigend dat impliciete steun kwam uit de academische middens voor de manier waarop we aan politiek doen. Een mens blijft altijd een mens, en heeft mensenrechten, naast plichten (Torfs). De Europese geschiedenis is rijk geschakeerd, en moet vooral bescheidenheid aan de dag leggen ten aanzien van zijn vermogen om sneller dan geleidelijk vooruit te gaan (Van Goethem).

Zo is er, om helemaal te beseffen dat de wending van de seizoenen onomkeerbaar is, nog enkel de State of the Union die volgende week door de premier moet worden voorgedragen. Voor alle duidelijkheid, ik heb het al beseft: het is de hele tijd op en neer naar Hertoginnedal voor moeilijk begrotingsoverleg. Qui vivra verra.

Nadat op 1 september de nieuwe pro deo-wetgeving in werking trad, was het op 1 oktober de beurt aan de nieuwe interneringswetgeving. Eindelijk een meer humane procedure voor deze mensen. U ziet, we halen onze deadlines. En we gaan door, geleidelijk maar zeker.

Lees De week van Geens »