Leuven Centraal krijgt 70 extra plaatsen

le lundi 03 octobre 2016 12:16 Het Nieuwsblad

Koen Geens maakte zaterdag, tussen de begrotingsbesprekingen door, tijd vrij om zijn partijgenoten toe te spreken op het WIJ-congres. Hij haalde onder meer aan hoe Justitie altijd kop van jut is in de publieke opinie, maar zei ook dat hij bepaalde waarden met hand en tand zal blijven verdedigen. “Met wilde huiszoekingen, te ruime mandaten om mensen langer aan te houden en meer mogelijkheden om mensen af te luisteren moeten we voorzichtig omgaan. Ik blijf voorstander om dergelijke beslissingen in handen van een onderzoeksrechter te houden”, aldus Geens.

Vleugel B

De minister kwam ook met nieuws over de gevangenis Leuven Centraal op de proppen. “Vleugel B wordt nu heringericht tot een volledige cellenvleugel. Nu moeten vaak twee of drie gedetineerden een cel delen. Terwijl die daar helemaal niet toe uitgerust zijn. Met de aanpassingen willen we daar een mouw aan passen”, legt hij uit. “De gevangenis in het Nederlandse Tilburg, die een groot aantal gedetineerden uit ons land herbergt, sluit de deuren. Daarom moet er dringend extra capaciteit komen in eigen land.”

Tegen eind 2017 moeten er volgen Geens 70 extra plaatsen in Leuven gerealiseerd zijn. “We investeren 5,8 miljoen in die gevangenis, waarvan zo'n 220.000 euro in de omvorming van het magazijn tot een modern veiligheidscentrum.”

Om al die gedetineerden op te vangen, is er extra personeel nodig en dat is volgens de minister onderweg. “Elf mensen muteren uit andere gevangenissen en die plaatsen worden daar weer opgevuld. Er worden in totaal 480 mensen aangeworven, honderd worden nu klaargestoomd en voor de anderen zijn er volop selecties aan de gang”, besluit Koen Geens.

CD&V organiseert in alle provincies hun zogenaamde WIJ-congressen om een nieuw partijprogramma voor te bereiden. Dat moet uiteindelijk leiden tot een nieuwe toekomstvisie die in november op een nationaal congres in het Limburgse Lommel wordt voorgesteld. Afdelingen en besturen kregen ondertussen ook de kans om de ontwerptekst voor de congressen te amenderen. “Bij het congres in het provinciehuis in Vlaams-Brabant werden er 200 amendementen ingediend, in Vlaanderen 1.200”, zegt Sieghild Lacoere, woordvoerder van de justitieminister.

Raf Vanmechelen