Militaire inlichtingendienst pleit voor WhatsApp-verbod

le jeudi 06 octobre 2016 08:30 Het Laatste Nieuws

De militaire inlichtingendienst ADIV pleit voor een ban op berichtendiensten als WhatsApp en Telegram, omdat die weigeren info te delen in de strijd tegen terreur. De regering wil niet meteen zo ver gaan.

Luitenant-generaal Eddy Testelmans, de chef van ADIV, verscheen gisteren voor de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Hij getuigde er over hoe moeilijk het geworden is om communicatie van terroristen te onderscheppen, omdat platformen als WhatsApp, Viber en Telegram weigeren mee te helpen aan het ontcijferen van geëncrypteerde boodschappen. Testelmans pleit voor de harde aanpak. "We moeten de toegang tot de Europese markt verbieden voor wie inlichtingendiensten geen toegang geeft. WhatsApp en Telegram zijn wat mij betreft subversief." België moet in Europa de kar trekken voor zo'n verbod, aldus nog Testelmans.

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat ons land dit al bovenaan de Europese agenda hééft gezet. Een verbod is evenwel niet aan de orde. Geens geeft de voorkeur aan een blijvende dialoog met de providers. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) verzet zich tegen een verbod. "Toegang krijgen tot apps kan, mits juridische controle. Zonder aanleiding binnendringen in iemands app-verkeer is een schending van de privacy." In de Kamer legt Geens morgen een wetsontwerp voor waarbinnen inlichtingendiensten dat kunnen, met juridische controle. (DDW)