Meer nepbedrijven

le vendredi 07 octobre 2016 06:28 de Tijd

Ministers Koen Geens (CD&V) en Steven Vandeput (N-VA) dienden in de Kamer een wetsontwerp in waardoor de Staatsveiligheid veel gemakkelijker valse bedrijven en valse verenigingen zal kunnen oprichten. De inlichtingendienst mag een fictieve rechtspersoon al vijf jaar als dekmantel inzetten, maar dat is tot nu nog nooit gebeurd.

Er komt veel bij kijken: het oprichten van een vals bedrijf stond in de wet als een uitzonderlijke inlichtingenmethode en daar gelden verschillende controleprocedures voor. Nu staat het als een gewone beschermingsmaatregel in het wetsontwerp. De Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst mogen daar vlotjes gebruik van maken - zelfs voor langere periodes - om discreet te werken. De inlichtingendiensten moeten elke valse firma of vereniging aangeven bij de toezichthouder Comité I.

LARS BOVÉ