Staatsveiligheid moet doelwitten prijsgeven

le vendredi 07 octobre 2016 08:27 De Tijd

Als de Staatsveiligheid uw telefoon heeft afgeluisterd, uw e-mails heeft ingekeken of uw huis heeft doorzocht, zult u dat binnenkort kunnen navragen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn collega van Defensie Steven Vandeput (N-VA) hebben in het parlement een wetsontwerp ingediend om mensen en bedrijven toe te laten bij de Staatsveiligheid op te vragen of ze het doelwit zijn geweest van zo'n bijzondere inlichtingenmethode.

De inlichtingendienst zal u daarvan niet spontaan op de hoogte brengen én u zult het pas na tien jaar mogen vernemen.

Maar de maatregel is uitzonderlijk, want veel Europese inlichtingendiensten moeten daarover geen transparantie bieden aan de burgers. Ook de regering-Michel was eerst niet van plan zo'n 'notificatieplicht' in te voeren in ons land, maar zowel de Privacycommissie als de twee toezichthouders op de inlichtingendiensten adviseerden de regering toch een vorm van melding in te voeren.

LARS BOVÉ