Achttien jonge Syrië-strijders bij de kraag gevat

le vendredi 14 octobre 2016 10:15 De Morgen

Achttien minderjarigen zijn sinds 2012 bij de kraag gevat terwijl ze vanuit ons land op weg waren naar het oorlogsgebied in Syrië en Irak of terwijl hun voorbereidingen al in een vergevorderd stadium was. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de Kamer verklaard. Bij recente onderzoeken in België en Frankrijk werden minderjarigen opgepakt en in sommige gevallen geplaatst, nadat ze op sociale netwerken hadden gediscussieerd over mogelijke aanslagen. Geens werd door Philippe Pivin (MR) tijdens het vragenuurtje aan de tand gevoeld over het bericht dat IS steeds meer minderjarigen probeert aan te sporen aanslagen te plegen, in plaats van naar Syrië af te reizen. De minister gaf aan dat sinds de start van het conflict in 2012, vijftien minderjarigen naar het oorlogsgebied zijn afgereisd. Het gaat om dertien jongens en twee meisjes, van wie er vier zijn teruggekeerd. Drie van hen zijn omgekomen.

(BELGA)