Achttien minderjarigen sinds 2012 opgepakt op weg naar Syrië

le vendredi 14 octobre 2016 10:14 Het Belang van Limburg

Achttien minderjarigen zijn sinds 2012 bij de kraag gevat terwijl ze op weg waren naar oorlogsgebied in Syrië en Irak of vergevorderde plannen hadden.

Volgens justitieminister Koen Geens (CD&V) zijn sinds de start van het conflict in 2012, vijftien minderjarigen zonder begeleiding van hun ouders naar het oorlogsgebied gereisd: dertien jongens en twee meisjes. Vier zijn er teruggekeerd, drie zouden zijn omgekomen. Volgens het OCAD werden vorige maand twaalf minderjarigen beschouwd als kandidaat-vertrekkers. Bij recent onderzoek in België en Frankrijk werden ook minderjarigen opgepakt en in sommige gevallen geplaatst, nadat ze op sociale netwerken hadden gediscussieerd over mogelijke aanslagen in hun buurt. (b)