Gerechtelijke bestemming voor Justitiepaleis

le mardi 25 octobre 2016 14:45 Bruzz

Op een conferentie rond de toekomst van het Brusselse justitiepaleis hebben federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en federaal minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) maandagavond verteld dat ze in de volgende weken een masterplan zullen voorleggen over de toekomst van het gebouw. Die zal sowieso gerechtelijk zijn.

"We hebben samen met alle partijen een masterplan uitgewerkt dat we zeer binnenkort, in de volgende weken, voorleggen aan de ministerraad", bevestigde minister Jambon op de conferentie "Poelaert : waarom een Stichting?". Die werd georganiseerd door de Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Poelaert Stichting.

Vijf jaar geleden werd er een wedstrijd uitgeschreven. De winnaar ervan stelde voor de sokkel te benutten voor cultuur, winkels en recreatie. De toren had toeristisch potentieel. Deze voorstellen zijn nu definitief van de baan.

"Dit is het bewijs dat collega Geens en ik samen met Justitie en Regie der Gebouwen alles in werking zullen stellen om de uitstraling van weleer terug te halen. Dat het geld zal kosten is een evidentie, maar dat kan nu nog niet ingeschat worden wegens de complexiteit van dossier", zegt Jambon.

Het justitiepaleis is namelijk ook een beschermd gebouw. Het is dus afwachten hoe het behouden van het erfgoed en de veiligheid in het gebouw zullen samen gaan.

"De veiligheid mag niet noodzakelijk een probleem zijn, wijzen studies uit. Er zijn goede opties om het cellencomplex te bewaren, alsook de aparte ingang voor magistraten en gedetineerden. De correctionele keten zou ook kunnen blijven. Erg belangrijk, want dat is het kloppend hart van dit paleis", stelt minister Geens.

Lisez l'article »