Skype veroordeeld omdat het niet meewerkte met justitie

le vendredi 28 octobre 2016 08:18 De Standaard

Skype moet 30.000 euro betalen omdat het Mechels gerecht niet mocht meeluisteren. Na Yahoo is het de tweede softwaregigant die hier veroordeeld wordt omdat hij niet meewerkt met Justitie.

Van onze redacteur Nikolas Vanhecke

Voor een bedrag van 30.000 euro draait een multinational als Skype, onderdeel van Microsoft, zijn hand niet om. Het effect van de veroordeling zit vooral in het principe: een Belgische rechtbank oordeelt dat een Amerikaanse ontwikkelaar van communicatiesoftware zijn volledige medewerking moet geven aan het Belgisch gerecht. Zelfs als dat bedrijf argumenteert dat zoiets technisch eigenlijk niet mogelijk is en dat soort medewerking - volgens Skype - gebonden is aan internationale rechts en privacyregels.

De feiten waarvoor Skype is veroordeeld, dateren van 2012. In een onderzoek naar het Armeense criminele milieu stelden speurders vast dat twee verdachten er bewust voor kozen om via Skype te communiceren (het programma laat iedereen toe om gratis met andere gebruikers gesprekken te hebben). Toen Skype niet inging op herhaalde vragen van de speurders om toegang te krijgen tot de inhoud van die communicatie, zoals bij een klassiek telefoongesprek, startte het parket een onderzoek tegen Skype zelf. Daarover is gisteren het vonnis geveld.

Strijd tegen terreur

Politie en gerecht klagen al lang dat verdachten in criminele dossiers kanalen gebruiken die ze niet of moeilijk kunnen afluisteren: Whatsapp, Telegram, Facebook Messenger, Skype et cetera.

De uitspraak van de Mechelse rechtbank is, vier jaar na de feiten, extra bijzonder door de context van de strijd tegen terreur. Net in die zaken gebruiken verdachten zo goed als altijd dat soort kanalen. Justitieminister Koen Geens (CD&V) verklaarde al meermaals dat de software en ingebouwde versleuteling het werk van speurders onmogelijk maken en trekt Europees mee aan de kar om daar verandering in te brengen.

Deze uitspraak vergroot het arsenaal om de aanbieders van dat soort communicatiesoftware onder druk te zetten. De rechtbank tilt in het vonnis zwaar aan de feiten. 'Skype heeft er bewust voor gekozen om op de Belgische markt voor telecommunicatie actief te zijn en inkomsten te putten uit haar activiteiten in België', vindt de rechtbank. 'Maar het bedrijf toont geen enkele bereidheid om ook de verplichtingen na te komen die gepaard gaan met haar aanwezigheid in België.' Kort samengevat: wie geld verdient met telecom in België, moet net zoals lokale bedrijven als Proximus of Telenet, helemaal meewerken als het gerecht daarom vraagt.

Skype reageerde kort: 'We bestuderen het vonnis en beraden ons over verdere stappen.'

Nikolas Vanhecke