Alfabetische volgorde als ouders het niet eens geraken over naamkeuze

le samedi 29 octobre 2016 11:50 Belang van Limburg

Onder de vorige legislatuur werd het mogelijk dat ouders voortaan vrij de familienaam van hun kind konden kiezen. Het Grondwettelijk Hof struikelde echter over de bepaling in de wet-Turtelboom dat automatisch zou worden teruggevallen op de naam van de vader indien de ouders het niet eens raakten. In dat geval zal dus worden gekeken naar de alfabetische volgorde.

Dat is ook het geval wanneer een of beide ouders reeds een dubbele achternaam heeft en er onenigheid bestaat over welke naam wordt doorgegeven. Dat deel van de dubbele naam zal dus ook volgens de alfabetische volgorde worden bepaald.

Ouders van kinderen die sinds 1 juni 2014 zijn geboren en die geen keuze hebben gemaakt of die het niet eens waren, krijgen tot 30 juni 2017 de tijd om het kind alsnog een dubbele naam in alfabetische volgorde te geven. Bedoeling is dat het nieuwe naamrecht ten laatste op 1 januari 2017 in werking treedt. (b)