Minister Geens deelt witte voetjes uit

le samedi 29 octobre 2016 11:46 Het Laatste Nieuws

Minister van Justitie Koen Geens en burgemeester Adri Daniëls van Oud-Heverlee deden vrijdag mee aan de nationale actiedag '1dag niet' door witte voetjes uit te delen aan woningen met een groter inbraakrisico.

Om 8 uur begonnen ze eraan aan de Sint-Annastraat in Oud-Heverlee. Daar steeg in 2015 het aantal woninginbraken tot 104, een absoluut record. Begin 2016 gingen in de gemeente twee Buurtinformatienetwerken (BIN) van start; BIN Hoog Blanden en BIN Sint-Anna. Als een inwoner van een BIN-zone naar de politie belt om een verdachte handeling of diefstal te melden, dan stuurt de politie, weliswaar alleen in ernstige gevallen, een sms naar de BIN-leden.

"Buurtinformatienetwerken verhogen niet alleen het veiligheidsgevoel, maar kunnen een goede ondersteuning zijn van politie en justitie", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "De verschillende niveaus kunnen elkaar versterken. Door samen te werken komen we tot een integraal veiligheidsbeleid." Dat beaamt ook burgemeester Adri Daniëls. "Ook de technologie moet ons helpen, daarom willen we ANPR-camera's (automatische nummerplaatherkenning) aan de invalswegen van de gemeente plaatsen", aldus Daniëls. "Verdachte bewegingen van inbrekers en rondtrekkende dievenbendes kunnen dan veel sneller opgemerkt worden." (ADPW)