Ruzie over familienaam van kind: eerste in alfabet 'wint'

le samedi 29 octobre 2016 11:54 Het Laatste Nieuws

Kibbelen over de familienaam van je pasgeborene? Niet meer nodig. De ministerraad heeft een oplossing bedacht voor ouderparen die er niet uit geraken: béide familienamen, in alfabetische volgorde.

Onder de vorige legislatuur besliste de federale overheid dat ouderparen voortaan konden kiezen welke achternaam ze hun kind geven: die van de moeder of die van de vader. Voor wie het niet eens geraakte, bedacht de wetgever een vaste regel. Het kind zou dan de naam van de vader krijgen. Het Grondwettelijk Hof struikelt nu over die bepaling en dus keurde de ministerraad gisteren een nieuwe maatregel goed. Die kwam er op voorstel van van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA). De nieuwe regel bepaalt dat het kind automatisch de twee namen zal krijgen als de ouders het niet eens geraken. Beide namen zullen achter elkaar geplaatst worden, in alfabetische volgorde.

De wijziging gaat in op 1 januari 2017. Maar de regel geldt ook met terugwerkende kracht voor alle kinderen geboren na 1 juni 2014. Ouders die het nooit eens raakten over de familienaam krijgen in dat geval tot 30 juni 2017 de tijd om het kind alsnog een dubbele naam in alfabetische volgorde te geven.