‘We hebben maximaal aandacht voor mensenrechten’

le vendredi 04 novembre 2016 10:15 Standaard.be

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert kritisch op het rapport van Human Rights Watch over de Belgische antiterreurmaatregelen. Volgens hem houdt ons land wel degelijk rekening met de mensenrechten.

Geens noemt het rapport behoorlijk voor ons land, maar is tegelijkertijd bijzonder kritisch voor de onderzoekers. ‘Die mensen zijn hier maandag geweest en hebben toegegeven dat ze op een aantal punten de bal hebben misgeslagen omdat ze onvoldoende ons recht kennen’, zei hij op Radio 1.

Volgens de minister heeft ons land ‘in moeilijke tijden’ een goed evenwicht gevonden tussen forse maatregelen en respect voor de mensenrechten.

Human Rights Watch plaatst vraagtekens bij twee grote delen van het Belgische antwoord op de terreuracties: de meer algemene beleidsmaatregelen en de manier van werken bij politie-operaties. Zo zou bijvoorbeeld het opsluiten van terreurverdachten in afzondering een bedreiging van de mensenrechten zijn.

‘Het is niet zo dat wij terroristen in de regel alleen opsluiten’, reageert Geens. Terroristen in afzonderlijke vleugels plaatsen is volgens hem ook geen solitaire opsluiting. ‘Ze worden samen in een gemeenschapsregime ondergebracht.’ De terreurverdachten die wel alleen worden opgesloten, genieten nog altijd hun basisrechten, aldus de minister.

Politiegeweld

Over de beschuldigingen van politiegeweld geeft Geens geen commentaar. Elke getuigenis die HRW verzamelde, klaagt op zijn minst dat soort politiegeweld aan. Soms komen daar ook racistische opmerkingen bij. In welke mate het politiegedrag ook echt buiten proportie was, valt moeilijk in te schatten.

‘De gespecialiseerde politiediensten staan onder een enorme druk’, reageerde de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in onze krant. ‘Al hun onderzoeksdaden gebeuren in een sfeer van stress. Het is niet ondenkbaar dat ze daarbij soms te ver gaan. Dat kan natuurlijk niet.’

Hij benadrukt dat er instanties bestaan waar burgers terechtkunnen als ze vinden dat ze het slachtoffer zijn van willekeur of politiegeweld.

Lisez l'article »