De 19 most wanted

le samedi 05 novembre 2016 11:30 Het Laatste Nieuws

Een most wanted-lijst wérkt. Dat heeft het Fugitive Active Search Team (FAST) gisteren met glans bewezen. Enkele uren nadat de site met twintig van de meest gezochte criminelen gelanceerd werd, mocht er al één geschrapt worden. Een veroordeelde drughandelaar werd na een tip uit de buurt opgepakt, koffers in de hand.

Het speciale team van de federale politie maakt al vele jaren jacht op zware criminelen die in ons land veroordeeld zijn, maar liever onder de radar dan achter de tralies verdwenen. Moordenaars, terroristen of overvallers die onderdoken in binnen- en buitenland - doorgaans vermomd en met valse identiteiten. Het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale politie is nog geen tien man sterk, maar klist jaarlijks een paar honderd van die gezochte criminelen. Gisterenmiddag stond de teller voor dit jaar al op 278 arrestaties.

Amper een paar uur nadat de site gelanceerd werd, mocht daar al eentje bij. Er was al een eerste bruikbare tip binnengekomen met het onderduikadres van Marc De Block, een man die zes jaar geleden van de aardbol verdwenen leek nadat hij veroordeeld werd tot zeven jaar cel voor drughandel. Leden van het FAST deden een observatie aan het huis in Dilbeek en konden de voortvluchtige klissen toen hij naar zijn auto stapte met twee reiskoffers - klaar om het land te verlaten. Want ook hij had zichzelf op de website gezien. De federale politie bevestigde gisteravond laat de arrestatie en geeft vandaag, zaterdag, meer uitleg.

Nog 1.705 te gaan

Helaas blijven er ook nog vele honderden criminelen onvindbaar. "Vandaag zoeken we nog naar 1.705 voortvluchtigen die een jarenlange celstraf niét uitzitten", zegt FAST-topman Martin Vansteenbrugge. "Het is onze missie hen állemaal achter de tralies te krijgen. Dit zijn stuk voor stuk mensen die zware misdrijven hebben gepleegd en slachtoffers hebben gemaakt. U vraagt zich misschien af waarom we er dan maar twintig online zetten nu, maar wees gerust: iedereen komt aan de beurt. De website wordt zeer geregeld aangepast. Hoe lang geleden ook, het FAST vergeet niets of niemand."

Eerste keer

Justititieminister Koen Geens (CD&V), die de site gisteren in het hoofdkwartier van de federale politie plechtig online zette, noemde dat "een bijzonder moment en een mijlpaal". Nooit eerder deed justitie op dergelijke schaal een beroep op het publiek om te helpen.

Alle hulp is overigens welkom, want verbazend genoeg moet het FAST in ons land rekening houden met een pak wetten en regels die op maat van de criminelen lijken geschreven. Zo kan en mag het politieteam een aantal bijzondere opsporingstechnieken níet gebruiken, zoals het afluisteren van telefoons. Justitieminister Geens beloofde tegen volgend jaar beterschap, maar intussen is het bij de politie roeien met de riemen die ze hebben.

Wie tips heeft, kan die via de website in alle discretie doorspelen. "De klok rond zullen meldingen geanalyseerd worden", besluit Vansteenbrugge.

www.mostwanted.federalepolitie.be

Hicham Chaib (35): TERRORISME

Eén van de leiders binnen Shariah4Belgium. Werd als lid van IS tot 15 jaar veroordeeld voor het aanzetten tot terreurdaden .

Mohamed Aissa (43): GEWELDDADIGE DIEFSTAL en DOODSLAG

Pleegde op 20 mei 2011 met een kompaan een diefstal met geweld in Brussel. Het slachtoffer overleed aan haar verwondingen.

De kompaan werd gevat, Aissa kon vluchten. Hij werd veroordeeld tot levenslang.

Mustapha Lahnachi (38): GIJZELING

Ontsnapte in 2009 uit de gevangenis van Ittre. Hij gijzelde en verwondde daarbij een bewaker.

Voor die feiten werd hij veroordeeld tot 6 jaar cel.

Rouf Uddin (41): DOODSLAG

Werd in april 2009 door het hof van assisen van Brussel veroordeeld tot 30 jaar opsluiting voor de moord op Malika Soussi, in 2002.

Jean-Claudde Lacote (50) en Hilde Van Acker (53): MOORD

Het duo vermoordde in mei '96 aan de Belgische kust een Brit met wie ze zaken deden. Ze sloegen beiden op de vlucht en werden in Zuid-Afrika opgepakt. Van Acker kwam vrij en kocht twee agenten om die haar vriendje hielpen ontsnappen. Sindsdien zijn ze spoorloos. In december 2011 kregen ze levenslang voor de moord.

Abdelmajid Lamrani (47): MOORD

Werd op 15 november 2013 veroordeeld tot 30 jaar cel door het hof van assisen van Brussel, voor de moord op een 20-jarige vrouw eind 1997. Haar lichaam werd in januari 1998 opgevist uit het zeekanaal Brussel-Schelde in Neder-over-Heembeek.

Gabriel Fodderie (32): DOODSLAG en Homejacking

Maakte deel uit van de Brusselse stadsbende 'Black Demolition' toen hij in mei 2009 tijdens een gevecht met een rivaliserende bende een man doodstak. Voor die feiten kreeg hij 10 jaar gevangenisstraf. Ook voor een gewelddadige homejacking in 2013 werd hij veroordeeld tot 5 jaar.

Asif Bachir (45): dubbele MOORD

Werd in 1998 tot levenslang veroordeeld voor een dubbele moord in Gent, in de zomer van 1996.

Eric Robert De Cocq van Delwijnen (50): MOORDPOGING

Sloeg in februari 2007 met een autokrik op het hoofd van zijn slachtoffer in Assenede. Werd op 22 juni 2011 bij verstek tot 15 jaar cel veroordeeld. In anonieme brieven die later bij de politie belandden, stond dat hij een gezichtstransplantatie had ondergaan en mogelijk naar de Verenigde Staten trok.

Soufiane Mezroui (24): TERRORISME

Mezroui, alias Abu Basir, was een actief lid van de terroristische groep Shariah4Belgium en sloot zich in Syrië aan bij Jabhat Al-Nusra. Hij werd in ons land veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar.

Crisanto Pinkihan Attolba (49): MOORD

Bracht in oktober 2005 op de luchthaven Zaventem Raul Simeon met messteken om het leven. Crisanto werd opgepakt, zat twee jaar in voorhechtenis en kreeg in 2013 een gevangenisstraf van 15 jaar. Hij trok echter naar Cassatie en werd in afwachting opnieuw vrijgelaten. In tussentijd vluchtte hij naar de Filipijnen.

Hayk Terterian (28): VERKRACHTINGEN

Maakte zich tussen oktober 2011 en augustus 2012 schuldig aan talrijke bijzonder gewelddadige verkrachtingen en zware mishandelingen in Oostende. De man woonde bij zijn ouders, maar kon vluchten toen de politie binnenviel. Hij werd bij verstek veroordeeld tot 25 jaar cel.

Jamal El Hayani (40): CRIMINELE ORGANISATIE

Lid van een criminele organisatie die op grote schaal valse documenten in- en uitvoerde, vervaardigde en verhandelde voor mensenhandel. Hij kreeg in mei 2014 acht jaar cel, maar leeft nog steeds ondergedoken.

Dmitrj Shtil (39): GEWAPENDE OVERVAL

Overviel in 2000 een nachtwinkel in Antwerpen. De uitbater werd beschoten en stierf twee weken later aan zijn verwondingen. Shtil kreeg daarvoor in 2002 22 jaar gevangenisstraf.

Kassim Geibi (50): ROOFMOORD

Pleegde in juli 2000 een roofmoord in Lillois (Waals-Brabant) en werd daarvoor tot levenslang veroordeeld.

Azeddine Kbir Bounekoub (24): TERRORISME

Alias Abu Abdullah. Was een actief lid van Shariah4Belgium en trok naar Syrië om aan te sluiten bij Jahbat Al-Nusra, waar hij een leidinggevende functie heeft. Hij roept op tot terreur en dreigt met aanslagen. Hiervoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar.

Nicolas Theodorou (45): MOORDPOGING

Werd op 27 oktober 2005 veroordeeld tot 25 jaar voor een moordpoging op twee autoverkopers in 1999.

Marc De Block (42): DRUGHANDEL

Werd op 9 juni 2010 door het hof van beroep van Bergen tot 7 jaar cel veroordeeld voor drughandel..

Artur Nawrocki (37): DRUGHANDEL

Was lid van een internationale organisatie die vanuit labs in Vilvoorde en Chimay de synthetische drug MDMA maakte. In de zomer van 2013 werden dertien verdachten gevat, maar Nawrocki kon ontkomen. Hij kreeg 15 jaar bij verstek.

KURT WERTELAERS