Nieuwe 'most wanted'-site: al één arrestatie

le samedi 05 novembre 2016 11:42 De Morgen

Het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale politie heeft gistermiddag, amper een paar uur na het online plaatsen van de foto's twintig gezochte criminelen, al een eerste arrestatie verricht. Op de site staan nu nog negentien andere voortvluchtigen. Samen met justitieminister Koen Geens (CD&V) werd gisterochtend rond een uur of tien op de knop geduwd om mostwanted.federalepolitie.be te activeren. Twintig foto's, namen en gegevens van voortvluchtige terroristen, moordenaars, verkrachters en andere criminelen werden zo verspreid onder het grote publiek. Sneller dan verwacht kwam een éérste gouden tip binnen. Zo kwam het onderduikadres van Marc De Block (42) boven. Die was in 2010 tot zeven jaar cel veroordeeld voor drugshandel, maar leefde al jaren ondergedoken. In Dilbeek, zo bleek. Leden van het FAST van de federale politie konden De Block klissen toen die naar zijn auto stapte met twee reiskoffers. De man had immers zichzelf ook op de website gezien en besloot te vluchten naar Frankrijk. Het politieteam jaagt al sinds 2000 op voortvluchtige veroordeelde criminelen. Jaarlijks klissen ze er enkele honderden. Met de site hopen ze dat aantal nog op te drijven. "Dit zijn stuk voor stuk mensen die zware misdrijven hebben gepleegd. Het is onze missie hen allemaal te klissen." (KW