“Doorbraak in Bendedossier is zeker nog mogelijk”

le jeudi 10 novembre 2016 12:55 Het Nieuwsblad

“Niets wist de schaamte uit van 31 jaar straffeloosheid”, sprak minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tijdens de herdenking van de gruweldaden van de Bende van Nijvel in Aalst. Kan er na al die jaren dan nog een doorbraak komen? “Absoluut.”

De Bende van Nijvel zaaide op 9 november 1985 terreur aan de Delhaize in Aalst. Acht mensen werden in koelen bloede doodgeschoten. Elk jaar wordt de gruwelijke gebeurtenis herdacht op de stedelijke begraafplaats, waar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisteren een opgemerkte gast was.

"U weet dat ik vorig jaar de verjaringstermijn voor zware misdrijven heb verlengd van dertig naar veertig jaar”, zei Geens. “Ik besef dat sommige families liever hadden gezien dat het onderzoek afgesloten zou worden, en ik heb alle begrip voor hun verzuchtingen tot rust. Als maatschappij kunnen we echter niet toelaten dat dergelijke zware misdaden onbestraft blijven.”

Spijtoptanten

Op de vraag of er na al die jaren nog een antwoord kan komen op de vraag wie verantwoordelijk was, reageert Geens vastbesloten: “Ja, absoluut. Ik geloof dat er een kentering in kan worden gebracht. In de Kamer werkt men aan een wettelijke regeling rond spijtoptanten,

dat zijn personen uit het criminele milieu die in ruil voor strafvermindering bepaalde zware misdrijven aangeven of meewerken aan het onderzoek.”

De nabestaanden hopen nog steeds de waarheid ooit te kennen. Zo ook agent Eddy Nevens, die 31 jaar geleden een van de gangsters onder vuur nam. “De rotonde aan de Haring stroomde vol mensen die in paniek naar buiten renden”, zegt Nevens. “Twee rijkswachters vertelden dat het achteraan op de parking gebeurde. Op twintig, dertig meter stonden we oog in oog met een gangster op de hoek, volledig in het zwart met een wapen. Hij nam een combi onder vuur die de parking op reed. Op dat moment heb ik op hem geschoten, en hij schoot terug. De kogels kwamen achter mij in een reclamebord terecht. Hij had op een haar na gemist.” Nevens en zijn collega reden hem nog achterna richting Ninove, maar ze raakten het spoor bijster. “Als de minister zegt dat het nog opgelost kan worden, treed ik hem daarin bij”, zegt Nevens.

“Waarom zijn mijn ouders vermoord, waarom is mijn zus vermoord, waarom hebben ze op mij geschoten toen ik negen was?”, zegt David Van den Steen. “Zo lang je de waarom-vraag niet hebt ingevuld, blijf je met een leegte zitten.”

Stijn Coninx en Rik D'Hiet werken aan een film rond de Bende, met Jan Decleir in de hoofdrol, die volgens planning volgend jaar gedraaid wordt.

Leen De Smedt ■