Tijd om boete te betalen fors ingekort

le jeudi 24 novembre 2016 08:15 Nieuwsblad

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat de procedure om boetes te innen drastisch inkorten. Nu zijn er zeven stappen, van een onmiddellijke inning tot een rechtszaak. Vanaf juli zijn er maar vier stappen. “Zo krijg je samen met het proces-verbaal van je overtreding meteen ook de onmiddellijke inning met een overschrijving. Die worden nu nog apart verstuurd”, zegt Geens. Wie niet betaalt, zal nog een voorstel tot minnelijke schikking krijgen, maar geen herinnering meer. De boete wordt vanaf begin 2017 ­automatisch ­verhoogd met 35 procent. Vooral bij buitenlandse overtreders verloopt het innen moeilijk. Om dat te verbeteren, gaat Bpost die boetes afhandelen. De regering verwacht 150 miljoen euro ­extra per jaar te innen. (gn, wba)