Vanaf zondag is er advocaat bij elk verhoor

le vendredi 25 novembre 2016 10:16 De Morgen

Zondag gaat de Salduz bis-wet van kracht. Die voorziet er onder meer in dat een verdachte tijdens elk verhoor wordt bijgestaan door een advocaat en, indien nodig, ook een tolk of vertaler. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf samen met de eerste advocaat-generaal Yves Liégois een demonstratie van de nieuwe Salduz-wet in het commissariaat van de politiezone HerKo in Herent. De Salduz bis-wet is een omzetting van een Europese richtlijn die de rechten van slachtoffers en ondervraagden moet garanderen. Geens toonde zich niet weinig trots dat de federale regering erin geslaagd is om de richtlijn in een wet te gieten voor de door Europa opgelegde deadline van begin december.

Wanneer de wet in werking treedt, zullen mensen die als verdachte worden verhoord tijdens elke fase van het verhoor kunnen worden bijgestaan door een advocaat.

(BELGA)