Korte celstraffen tot 4 maanden langer

le lundi 28 novembre 2016 12:09 De Standaard

Wie veroordeeld wordt tot een celstraf van maximaal drie jaar, zal weer langer achter de tralies moeten blijven. Voor sommige gedetineerden kan dat oplopen tot vier maanden extra opsluiting.

BRUSSEL De strafkorting die de voorbije maanden werd toegepast, krijgt geen verlenging: van een gevangenisstraf tussen een en drie jaar wordt vanaf 1 januari standaard een derde uitgevoerd. Van twee jaar celstraf moet acht maanden uitgezeten worden, vier maanden meer dan nu. Een vonnis van drie jaar zal leiden tot een jaar achter tralies of met enkelband. Ook vier maanden meer dan nu.

'De maatregel was altijd tijdelijk bedoeld', zegt de woordvoerster van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

De maatregel was uit nood geboren, wegens 'de recente langdurige stakingen, groot capaciteitsverlies in enkele inrichtingen en de nakende sluiting van Tilburg'. Bijna 900 veroordeelden kwamen daardoor vroeger vrij de voorbije maanden.

Volgens het kabinet zijn de gevolgen van de staking verteerd. Bovendien komen er extra plaatsen bij. '182 in het nieuwe forensisch-psychiatrisch centrum in Antwerpen, voor geïnterneerden. En 184 door renovaties in de bestaande gevangenissen.'

Er zitten nu 10.368 mensen in de gevangenis. (sdb)