CD&V wil celstraf voor rijden zonder rijbewijs

le mardi 29 novembre 2016 09:24 De Morgen

Bestuurders die de weg opgaan zonder geldig rijbewijs, zullen in de toekomst harder worden aangepakt. Geens werkt samen met mobiliteitsminister François Bellot (MR) aan een wetsontwerp dat het verkeersstrafrecht herziet. Daarin wil hij zorgen dat politierechters hen ook een celstraf kunnen opleggen van minstens één of twee jaar.

Nu riskeren overtreders voor het rijden zonder geldig rijbewijs enkel een maximale geldboete van 12.000 euro en ten hoogste een rijverbod van vijf jaar. Vaak betalen bestuurders gewoon de boete en blijven ze toch rondrijden, ondanks het rijverbod.

Zo bleef de man die gisteren voor de politierechter moest verschijnen voor de dood van de 12-jarige Merel De Prins, achter het stuur kruipen, ondanks eerdere veroordelingen voor rijden zonder geldig rijbewijs.

Ook CD&V-partijgenoot Jef Van den Bergh pleit al jaren voor een strengere aanpak van zulke bestuurders. In de vorige legislatuur diende hij al een wetsvoorstel in rond de problematiek maar het voorstel belandde pas twee weken geleden op de agenda van de Kamercommissie.

Al te gek

Het wordt nu voor verder advies onder de loep genomen door het college van procureurs en de federatie van politierechters. "Het is al te gek dat bestuurders die al pakweg drie keer veroordeeld zijn voor rijden zonder rijbewijs, gewoon opnieuw een rijverbod krijgen", zegt Van den Bergh. "Enkel met een bijkomende celstraf kunnen we hen een duidelijk signaal geven."

(MVHB)