Celstraf voor rijden zonder rijbewijs

le mardi 29 novembre 2016 09:29 Het Laatste Nieuws

Bestuurders die de weg opgaan zonder geldig rijbewijs zullen in de toekomst harder worden aangepakt. Justitieminister Koen Geens werkt met mobiliteitsminister François Bellot (MR) aan een wetsontwerp dat het verkeersstrafrecht herziet. Daarin wil hij zorgen dat politierechters hen ook een celstraf kunnen opleggen van minimaal 1 jaar. Nu riskeren overtreders voor het rijden zonder geldig rijbewijs enkel een boete van maximaal 12.000 euro en een rijverbod van 5 jaar. Hoogstens betalen bestuurders de boete en blijven ze rondrijden, ondanks het verbod. Zo ook de doodrijder van de 12-jarige Merel De Prins, die zich gisteren voor de politierechter moest verantwoorden. Onder andere omdat de man ook vluchtmisdrijf pleegde, riskeert hij wel een celstraf. Het parket vraagt drie jaar, minder dan de helft van de maximumstraf.

Jef Van den Bergh, partijgenoot van minister Geens, pleit al jaren voor een strengere aanpak van zulke bestuurders. In de vorige legislatuur diende hij al een wetsvoorstel in, maar dat belandde pas twee weken geleden op de agenda van de Kamercommissie. Het wordt nu voor verder advies onder de loep genomen door het college van procureurs en de federatie van politierechters.

"Het is al te gek dat bestuurders die pakweg al drie keer veroordeeld zijn voor rijden zonder rijbewijs, gewoon opnieuw een rijverbod krijgen", aldus Van den Bergh. "Enkel met een bijkomende celstraf kunnen we hen een duidelijk signaal geven."

MARTIJN VANHINSBERG