Geens wil celstraffen voor wie rijdt zonder rijbewijs

le mardi 29 novembre 2016 10:58 Deredactie.be

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt aan een nieuwe wet, met celstraffen voor wie rijdt zonder rijbewijs. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Nu kunnen rechters alleen een geldboete en een rijverbod opleggen.

Geens wil samen met zijn collega, minister van Mobiliteit François Bellot (MR), de bestaande wetgeving begin volgend jaar strenger maken. Aanleiding is onder meer een dodelijk verkeersongeval, in oktober vorig jaar, waarbij de 12-jarige Merel werd doodgereden. De dader had geen rijbewijs en pleegde vluchtmisdrijf. Het proces tegen hem is gisteren begonnen.

In het voorstel van de minister is er sprake van straffen van 1 tot 2 jaar voor wie rijdt zonder rijbewijs. De praktijk leert immers dat bestuurders vaak de boete wel betalen, maar het rijverbod al snel aan hun laars lappen. "We gaan de straffen bij wet opnieuw verzwaren om de politierechter een bredere marge te geven om het concrete geval correct op te lossen", zegt minister Geens. "Op dit ogenblik vormen alleen een boete en een bijkomend rijverbod de sanctie."

In het wetsontwerp wordt ook de verbeurdverklaring van het voertuig toegelaten, zegt minister Geens, "ook als dat niet het eigendom is van diegene die de overtreding begaan heeft, zodat er ook een sterke financiële disincentive (ontmoediging) is voor wie zulke misdrijven begaat".

Lisez l'article »