Starter moet geen kapitaal meer ophoesten voor bvba

le mercredi 07 décembre 2016 10:23 De Standaard

X. wil een vennootschap oprichten. Na lang twijfelen blijkt een bvba zijn voorkeur weg te dragen. Alleen moet X. 18.550 euro aan startkapitaal hebben, waarvan minstens 6.200 euro op een rekening bij de bank.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil van België een land maken waar alvast de wetgeving het aantrekkelijk maakt om te ondernemen. 'Vandaag zitten we in het omgekeerde geval', zegt de minister stellig. 'Er bestaan zo'n 14 vennootschapsvormen en vier verenigingsvormen, waardoor de startende ondernemer het bos door de bomen niet zien. Na de hervorming willen we vier vormen overhouden.'

Concreet: de nv, de bvba, de coöperatieve cvba en de maatschap blijven overeind. De gekozen vennootschapsvorm moet ' flexibel aangepast' kunnen worden aan de behoefte van de ondernemer, en voor zo weinig mogelijk administratieve last zorgen. Ook vrije beroepers, landbouwers en non-profit ondernemers moeten vlotter kunnen ondernemen én hun schuldeisers verdienen dezelfde bescherming. Daarvoor schrapt Geens de voorwaarde om een startkapitaal in te brengen. Een goed onderbouwd ondernemingsplan volstaat.

Ook het zogeheten 'insolventierecht' wordt versoepeld. Geens: 'Iemand wiens onderneming failliet gaat, moet een tweede kans krijgen, naar Amerikaans model.' Het discreet of 'stil' faillissement wordt wettelijk verankerd voor alle ondernemingen.

Nog nieuw is dat er een uniform ondernemingsbegrip komt en de rechtbanken van koophandel worden omgevormd tot ' ondernemingsrechtbanken'.

Hoe haalbaar is dit? Voor het einde van het jaar hoopt de minister te landen met het faillissements- of insolventierecht, de rest van de ontwerpteksten wordt in 2017 aan de regering voorgesteld. Het kabinet-Economie is nauw betrokken, Geens maakt zich sterk niet ver van zijn voorstel te kunnen landen. (mju)