Nieuw huwelijksstelsel op komst

le jeudi 08 décembre 2016 09:13 De Morgen

Als het van justitieminister Koen Geens (CD&V) afhangt, komt er binnenkort een nieuw huwelijksstelsel op maat van echtparen waarvan een van beide partners thuisblijft om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen. Wie huwt, kan kiezen tussen een volledige scheiding van goederen, een volledige gemeenschap, of iets daar tussenin. Het vierde stelsel zal de nadruk leggen op solidariteit binnen het huwelijk. Bij het nieuwe stelsel zijn alle bezittingen in principe gescheiden. "Maar als het huwelijk ontbonden wordt, gaan we de inkomsten die gemaakt werden tijdens het huwelijk verrekenen", legt Bart Van Opstal van de Federatie van Belgische Notarissen uit. "De opbrengsten die door beide partners werden verworven, worden dan verdeeld tussen man en vrouw." In het geval van de vrouw die thuisbleef zodat haar man zijn zaak kon uitbouwen, zou zij bij een scheiding dan de helft van het bedrijf verwerven.

(JC)