Legaal kader voor ethisch hacken

le vendredi 09 décembre 2016 08:09 De Morgen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) creëert een kader zodat hackers de toestemming kunnen krijgen van bedrijven en overheden om hen te wijzen op kwetsbaarheden. Het Centrum voor Cybersecurity werkt aan een handleiding rond een zogenaamde 'responsible disclosure' voor hackers. Bedrijven kunnen dan een tekst op hun website zetten die hackers de toestemming geeft om volgens die expliciete richtlijn te werk te gaan. Ethical hacker Inti De Ceukelaire wijst erop dat meer hackers ook meer ogen betekenen. "Alles zit vol lekken. Zelfs voor mij is het onmogelijk om perfect veilige codes te schrijven. Dan is een 'responsible disclosure' voor hackers de beste oplossing." Volgens minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) moet het vooral een meerwaarde voor kmo's zijn, die vaak niet dezelfde veiligheid kunnen betalen als grote bedrijven.

(BST)