Minister Geens ten strijde tegen matchfixing

le vendredi 16 décembre 2016 15:22 Nieuwsblad.be

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft vrijdag met de betrokken partners een intentieverklaring ondertekend voor de oprichting van een nationaal platform ter bestrijding van matchfixing, of de manipulatie van sportwedstrijden. De federale overheid, de drie gemeenschappen, het federaal parket, de federale politie, de kansspelcommissie, de Nationale Loterij en enkele belangrijke sportfederaties hebben zich geëngageerd om samen te werken om wedstrijdvervalsing preventief en repressief aan te pakken.

Het geheel van de actoren, waaronder de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), gaan een integrale en geïntegreerde aanpak uitwerken om manipulatie van sportwedstrijden (weddenschappen, omkopen of bedreigen van spelers, enz.) te voorkomen, te ontdekken en te bestraffen.

Het nationaal platform moet het overleg tussen de partners structureren en hun initiatieven coördineren. Het doel is het verbeteren van de informatie van alle actoren, zodat ze in staat zijn de meest adequate tussenkomst te kiezen om matchfixing te bestrijden. Het platform zal zo de sportsector helpen (preventieve) maatregelen te nemen, maar ook de juridische kant (de repressie), legde minister Geens uit.

De strijd tegen matchfixing is niet nieuw. Zo herinnerde de justitieminister aan de oprichting van een contactpunt tegen fraude in het voetbal in 2010, maar met de opmars van internet, de telecommunicatie, de globalisering, is het belang voor de sport toegenomen, net als de toegankelijkheid van competities voor manipulatoren, aldus Geens.

Voor de minister is de oprichting van dit platform “historisch” en erg belangrijk om een groeiend fenomeen in te dijken. “Het is een utopie te geloven dat een sportdiscipline immuun is tegen de manipulatie, die niet enkel het voetbal aangaan, ook al zijn de zaken daar erg gemediatiseerd”, besloot hij.

Lisez l'article »