Geens wil extra middelen tegen voortvluchtigen

le mardi 20 décembre 2016 09:26 De Morgen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld) beloven in 2017 met wetten te komen om het FAST-team van de federale politie meer mogelijkheden te geven. Het Fugitive Active Search Team spoort voortvluchtige criminelen op, maar heeft wettelijk erg weinig armslag. "Voortvluchtig zijn of ontsnappen is niet strafbaar, tenzij er andere misdrijven zijn gepleegd", legt Van Cauter uit in De Standaard. Daarom wil Van Cauter het nieuwe 'strafuitvoeringsonderzoek' activeren voor veroordeelden op de vlucht. Dat onderzoek geeft speurders toegang tot bepaalde onderzoeksdaden om crimineel geld op te sporen en zou ook kunnen worden gebruikt om voortvluchtigen op te sporen. Het FAST is zelf al jaren vragende partij om te kunnen afluisteren.

(DM)