Nieuwe wet om voortvluchtigen te klissen

le mardi 20 décembre 2016 09:27 Het Laatste Nieuws

Het federale politieteam dat voortvluchtigen opspoort (FAST) krijgt volgend jaar meer wettelijke middelen om veroordeelden te kunnen arresteren. Justitieminister Koen Geens (CD&V) en Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld) werken aan een wetswijziging.

Het FAST-team heeft nu weinig armslag, want het mag geen bijzondere opsporingsmethoden gebruiken, zoals huiszoekingen en observaties. Dat komt omdat ontsnappen en/of voortvluchtig zijn in ons land niet strafbaar is. Tegen voortvluchtigen kan enkel een gerechtelijk onderzoek worden gestart als er concrete aanwijzingen zijn dat ze een nieuw misdrijf hebben gepleegd. Door het zogenaamde 'strafuitvoeringsonderzoek' zou daar nu verandering in komen en zouden er wél bijzondere opsporingsmethoden ingezet kunnen worden.

Op dit moment zijn 1.600 mensen voortvluchtig die door een Belgische rechtbank veroordeeld werden, onder wie 114 terroristen. Het FAST-team, dat maar 9 man sterk is, kon dit jaar toch al 308 gezochte personen vatten. (JM)