Geens wil binnen twee jaar transitiehuizen voor gevangenen

le mardi 10 janvier 2017 10:05 Het Laatste Nieuws

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil binnen de twee jaar transitiehuizen oprichten. Dat zijn huizen waar gevangenen zich kunnen voorbereiden op hun terugkeer naar de samenleving. De minister kreeg gisteren daaromtrent aanbevelingen van vzw De Huizen, die al jaren voor zulke centra ijvert. "De transitiehuizen kunnen bijdragen aan een re-integratie, waarbij de gedetineerde naar het einde van zijn straf kan werken aan onder meer zelfstandig wonen, een job zoeken en de sociale omgang", aldus Geens. In eerste instantie zijn er zo'n 100 plaatsen ter beschikking in tien gemeenten. Het ultieme doel moet volgens vzw De Huizen zijn om alle gevangenen in kleine detentiehuizen onder te brengen. Ons land telt zo'n 10.300 gevangenen op een capaciteit van 9.100 plaatsen. (AMG)