De week van Geens 9 tot 16 januari

le lundi 16 janvier 2017 16:18 De week van Geens

De eerste echte werkweek van 2017 begon spetterend. Een sociaal akkoord voor Kris Peeters, een speech van Obama, een gezamenlijk KUL-UG eredoctoraat voor Angela Merkel, een onderwijshervorming van Hilde Crevits, en een enthousiasmerend duidelijke speech van onze voorzitter. Als goed begonnen, half gewonnen is, dan zijn we alvast goed begonnen.

En de Brexit en Trump dan, zal u zeggen? Come and see next week, is het antwoord. De Anglo-Amerikanen hebben dikwijls de wereld geleid. Engeland was het rijkste en machtigste land in de wereld in de 18e en 19e eeuw. En de Verenigde Staten namen die rol definitief over na Wereldoorlog II. Vandaag hebben die twee landen een koers genomen die de rest van de wereld niet of nog niet begrijpt. Persoonlijk geloof ik vast dat het niet de juiste koers is, maar andere democratieën hebben het recht vrij hun weg te kiezen zoals wij. Hopelijk vergeten die anderen niet dat heel de wereld verbonden is, en dat terugplooien op zichzelf een erg grote en beschermde thuismarkt vergt, en zelfs dan nog beduidend minder welvaart zal creëren dan degene die we vandaag kennen.

Wat wordt het met de economie in 2017? Er is opnieuw vertrouwen bij ondernemers en consumenten, zo lijkt het. Psychologie is belangrijk om de welvaart gaande te houden. Een nieuw kleedje of een nieuw kostuum, een wagen sneller vervangen, een keertje meer op restaurant gaan, iets verder op reis, de keuken vroeger vernieuwen, het zijn die beetjes die helpen van een economisch gemiddeld jaar een grand cru te maken. Niemand weet precies waarvan het vertrouwen komt, of waarom het een aantal jaren later weggaat.

Tot slot wil ik driemaal hoera roepen voor de originele nieuwjaarsreceptie van de CD&V-afdeling Rotselaar. Onder massale belangstelling werd eerste schepen Jelle Wouters gisteren gekozen tot lijsttrekker 2018, ere-senator Dirk Claes tot lijstduwer. Dirk die al meer dan 20 jaar burgemeester is wordt coach, en Jelle trekt. Het Rotselaar-team is een wij-verhaal zonder weerga, een echt incubatiecentrum voor de partij. Samenwerken en tijdig doorgeven aan gevormd talent, maar toch in steun blijven, het is de enige waarborg voor blijvend succes.

Lees De week van Geens »