Al twintigtal vrede¬gerechten gesloten sinds hervorming

le lundi 23 janvier 2017 11:28 De Standaard

Eind 2016 kondigde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan dat 29 vredegerechten de deuren moeten sluiten, om te besparen en om het gerecht efficiënter te maken.

Op dit moment zijn al een twintigtal gebouwen gesloten. 'De eerste fase van de hervorming van de vredegerechten is dus nog aan de gang', zegt Marie Landsheere, woordvoerster van de minister. 'Het tweede stadium, waarbij de griffies vooral in stedelijke kantons worden samengevoegd, treedt vanaf begin dit jaar gefaseerd in werking.'

Een laatste fase, de eigenlijke hertekening van de gerechtelijke kantons, moet nog besproken worden binnen de regering. Ook dat zou begin dit jaar gebeuren. De hele operatie zou de nabijheid van justitie voor de burger niet in het gedrang mogen brengen. (belga)