De week van Geens 16 tot 23 januari

le mardi 24 janvier 2017 16:09 De week van Geens

In een week waarin Theresa May zei dat de Brexit 'hard' zou worden, en waarin the Donald de notie 'alternative facts' tot de zijne maakte, trok ik me op aan het goed nieuws.

De regering keurde nu echt het eerste boek van het nieuw Strafwetboek goed, en dat voor advies vertrok naar de Raad van State. En dat mocht ik vrijelijk meedelen aan onze pers op vrijdag, en zondag in de Zevende dag, zonder hen te willen of moeten beschuldigen 'onmenselijke leugenaars' te zijn, zoals the Donald deed.

Onze democratieën zijn zo ingewikkeld dat vooruitgang boeken teveel tijd kost. We moeten efficiënter worden, ik ondervind het elke dag. Elke dag moet men vechten tegen de traagheid van de bureaucratie, van de gerechtelijke en van de administratieve procedures die de politici zelf geïnstalleerd hebben, in het federale België maar ook in Vlaanderen.

Maar men mag het kind niet met het badwater weggooien. De rechtsstaat, de democratie en de mensenrechten zijn meer dan fundamenteel, en een goede relatie tussen alle machten, met inbegrip van de pers, is essentieel. Zonder is er geen hoop op een toekomst die veilig en vrij is of vrij en veilig.

De democraten moeten dus vechten voor wat ze waard zijn, elke dag opnieuw en zonder ophouden. We moeten daarbij twee zaken tegelijk doen: het bestaande systeem veel performanter en efficiënter maken, maar dat zonder een millimeter toe te geven op wat ons meest dierbaar is.

In de voorbije week werd opnieuw een CD&V lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen aangeduid in Vlaams Brabant, ditmaal is het onze meest bekende politieke beoefenaar van de paardensport, Herman Arnauts, in Glabbeek. Deze ruiter geeft onze partij in zijn gemeente een dynamisch elan.

Lees De week van Geens »