Slachtoffers milieurampen krijgen sneller zicht op schadevergoeding

le vendredi 03 février 2017 11:00 Metro

Slachtoffers van een hele reeks schadegevallen zullen in de toekomst sneller een vergoeding kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan milieurampen, treinrampen of gasexplosies. Meer specifiek gaat het om zaken waar foutloze aansprakelijkheid geldt, verduidelijkt justitieminister Koen Geens (CD&V). De essentie van foutloze aansprakelijkheid is dat slachtoffers een schadevergoeding kunnen krijgen zonder dat de eventuele fout moet worden bewezen. Doorheen de jaren is dat ingevoerd voor onder meer schade door het pompen van grondwater, het vervoer van gasachtige producten, giftig afval, brand, ontploffingen en bodemsaneringen. De nieuwe procedure zal ook van toepassing zijn op hangende geschillen, verzekert de minister.