Justitie maakt digitale inhaalbeweging

le vendredi 17 février 2017 08:13 De Tijd

Alle geledingen van het gerecht krijgen nieuwe laptops. De 6.000 toestellen maken vergaderingen via Skype mogelijk. En een proces zal straks ook via een videoconferentie kunnen worden gevoerd.

Anderhalf jaar geleden uitte de Mechelse onderzoeksrechter Philippe Van Linthout, zelf gespecialiseerd in computercriminaliteit, nog zijn ergernis over de gammele laptops bij justitie. '5 collega's met defecte pc's die niet vervangen worden. Letter j, hoe symbolisch, die uit het toestel springt', twitterde de onderzoeksrechter met een foto van zijn oude klavier met de kapotte j-toets. Maar de redding is nabij. Alle computerspecialisten van de federale overheidsdienst Justitie zijn zich aan het voorbereiden voor een grote inhaaloperatie die midden maart start.

De komende maanden worden 6.000 nieuwe laptops verdeeld onder het gerechtspersoneel. Dat bevestigt de woordvoerster van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan De Tijd. Het gaat over de helft van de 12.000 personeelsleden van justitie. Het grootste aantal zal op het bureau belanden van de zowat 2.000 magistraten en hun griffiers.

Een van de nieuwigheden van de nieuwe computers is dat magistraten, griffiers en andere

personeelsleden voortaan over heel het land met elkaar via videoconferenties zullen kunnen vergaderen en dossiers bespreken. De meeste oudere laptops hadden niet eens een ingebouwde camera. De nieuwe toestellen zijn standaard uitgerust met 'Skype for Business'. Die videotoepassing is de voorbije maanden al uitgetest in verschillende rechtbanken van koophandel, zoals die van Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Hasselt.

Daarnaast zijn de nieuwe laptops ook beter beveiligd. De magistraten en griffiers kunnen binnenkort zelf hun paswoorden veranderen, hun versleutelingsprogramma ('bitlocker') aanpassen, updates downloaden, enzovoort.

Ook in de rechtszalen zullen meer processen via videoconferenties worden afgehandeld. Er komen eveneens meer plaatsen waar rechtzoekenden hun burgerlijke rechtszaak via een videoconferentie kunnen bijwonen. Wie bijvoorbeeld een bouwaannemer heeft gedagvaard die elders in het land gevestigd is, zou in het dichtstbijzijnde hof van beroep de zaak elders in het land kunnen volgen.

Minister Geens heeft een budget van 750.000 euro uitgetrokken voor de nodige investeringen in videomateriaal en licenties. Geens verwacht binnen de tien dagen al voorstellen van de magistraten over de locaties van de zes nieuwe videoconferentie-installaties. Dergelijke installaties zijn al getest in Antwerpen en Hasselt. Maar ook de andere rechtsgebieden krijgen er nu. Waarschijnlijk worden ze geplaatst bij de hoven van beroep. Het voeren van een proces via een videoconferentie zal wel enkel kunnen als alle partijen akkoord zijn om de technologie te gebruiken.

Vanaf september zouden ook verdachten in strafzaken via dit systeem voor de

raadkamer kunnen verschijnen. Dat maakt het mogelijk dat aangehouden verdachten de raadkamerzitting vanuit de gevangenis bijwonen. Maar de Franstalige advocaten zijn daartegen naar het Grondwettelijk Hof gestapt. Om procedurefouten te vermijden wil minister Geens dat arrest afwachten alvorens bestellingen en aanbestedingen te plaatsen.

N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh begrijpt dat de minister dat arrest afwacht, maar benadrukt dat in onze buurlanden justitie al langer met videoconferentie werkt. 'Ik denk niet dat wij nog moeten dralen met de voorbereiding van het benodigde koninklijk besluit, want de videoconferentie in strafzaken komt er sowieso ook in België', besluit Van Vaerenbergh.

LARS BOVÉ