Justitie maakt digitale inhaalbeweging: 6.000 nieuwe laptops

le vendredi 17 février 2017 13:17 Deredactie.be

vr 17/02/2017 - 09:08 Belga, Zico Saerens Justitie gaat een digitale inhaalbeweging maken. Er komen onder meer 6.000 nieuwe laptops en het is de bedoeling dat straks meer processen via videoconferentie kunnen verlopen, zo schrijft De Tijd. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft 750.000 euro uitgetrokken voor de nodige investeringen.

De helft van de 12.000 personeelsleden van de federale overheidsdienst Justitie kan de komende maanden een nieuwe laptop verwachten. "Zij hadden nog oude laptops. De nieuwe zullen heel wat zaken toelaten die tot op vandaag niet konden", zegt minister Geens in "De ochtend" op Radio 1. "Ik ben blij dat we dit kunnen doen."

Zo krijgen ze onder meer een programma om via videoconferentie over het hele land met elkaar te kunnen vergaderen. Die toepassing werd de voorbije maanden al getest.

Ook in de rechtszalen zullen meer processen via videoconferentie kunnen verlopen. Het systeem kan nu al voor burgerzaken, maar wordt de komende maanden wellicht uitgebreid naar strafzaken. Elk rechtsgebied krijgt een installatie. Videoprocessen zullen wel alleen mogelijk zijn als alle partijen akkoord gaan. Vanaf september zouden verdachten in strafzaken via dit systeem vanuit de gevangenis voor de raadkamer kunnen verschijnen.

Lisez l'article »