Geens waarschuwt jongeren voor gevaren in het verkeer

le mercredi 22 février 2017 09:38 Het Nieuwsblad

In CC Westrand werd gisteren een theaterstuk over verkeersveiligheid opgevoerd. De theatermakers wilden de 215 leerlingen van Don Bosco Groot-Bijgaarden sensibiliseren over verkeersproblemen zoals alcohol in het verkeer.

In het stuk 'Fractie van een seconde' vertelt Rudy Claeys over hoe hij in 2003 in een fractie van een seconde bij een zwaar verkeersongeluk betrokken raakte. Hij raakte hierbij verlamd. Het ongeval heeft hem de gevaren van het verkeer doen inzien. Hij wil mensen over deze gevaren sensibiliseren en krijgt hierbij hulp van Stef Vanlee, die al achttien jaar verpleger is op de spoeddienst en bij de MUG.

“Rudy en ik hebben elkaar leren kennen tijdens een speech op een school”, zegt Vanlee. “Vorig jaar besloten we een educatief theaterstuk te maken. Met een streep humor willen we de boodschap duidelijk bij de jongeren laten overkomen. De theatervoorstelling is energiek. Jonge mensen worden zich meteen bewust van de gevaren in het verkeer. Het is een gevarieerd verhaal, in combinatie met onder andere muziek en videoclips.” De acteurs mikken vooral op de derde graad van het secundair onderwijs, aangezien deze scholieren binnenkort in het verkeer als nieuwe bestuurders terechtkomen.

Ook minister Geens was gisteren van de partij. Hij gaf aan de hand van een speech het startschot van de voorstelling. “Ik ben natuurlijk ook jong geweest”, zegt hij. “De eerste rijervaring kan een kick geven. Je mag al eens een pintje drinken, zolang je daarna niet achter het stuur kruipt. Er is dan ook niets zo erg als een ouder die zijn kind verliest.” (dhh, lpi)