Upgrade opsporingsmethodes

le vendredi 24 février 2017 09:05 De Standaard

Geen enkele computer of smartphone is nog veilig voor speurders door een upgrade van de opsporingsmethodes.

'De pedofiel die aan een meisje van twaalf jaar via Facebook laat weten dat hij net als zij fan is van tennis, moet beseffen dat het wel eens zou kunnen dat het meisje eigenlijk een politieman is', zegt federaal magistraat Jan Kerkhofs, gespecaliseerd in cybercriminaliteit. 'De nieuwe wet laat de politie toe om dat soort infiltraties uit te voeren, altijd onder toezicht van een magistraat. Het is een enorme sprong voorwaarts. De vorige wetten over onderscheppen van communicatie gingen nog uit van een vaste telefoonlijn waar twee krokodillenklemmen op konden worden gezet om mee te luisteren. Maar ,net als iedereen, gebruiken criminelen nu WhatsApp, Facebook, Telegram enzovoort.'

Om al de informatie te verwerken, is het toegelaten dat ook het burgerpersoneel telefoontaps of ander onderschept materiaal mee verwerkt. Om de nieuwe methodes uit te kunnen voeren, trekt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) 6,5 miljoen euro uit.

Waar zitten de wijzigingen nog in? De gerechtelijke politie van Leuven legt het uit aan de hand van een voorbeeld. 'Bij een home invasion gaan drie mannen aan de haal met juwelen en geld', zegt directeur Marc Van de Plas. 'In hun vlucht rijden ze de brievenbus aan. Via een opsporingsbericht slagen we erin om de auto en eigenaar op te sporen. Zijn smartphone wordt in beslag genomen. Vroeger was het niet duidelijk hoe en wanneer we de info daarop mochten raadplegen. Nu kan dat veel vlotter.' (vhn)