Belgische terreurslachtoffers krijgen levenslang hulp

le samedi 25 février 2017 07:23 De Tijd

Slachtoffers van terrorisme krijgen recht op een pensioen, terwijl hun kosten voor medische en psychologische hulp vergoed worden. Dat besliste de regering-Michel gisteren.

Aan het 'statuut voor nationale solidariteit' werd gewerkt sinds de aanslagen van vorig jaar maart op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel. Daarbij vielen 32 doden en meer dan 300 gewonden. Sommige slacht- offers en nabestaanden hebben geklaagd over de bureaucratische rompslomp toen ze voor steun aanklopten.

De federale regering ging gisteren dan toch akkoord met een voorstel om slachtoffers van terrorisme levenslang bij te staan. Ze krijgen het recht op een vergoedingspen- sioen en hun kosten voor medische en psychologische hulp worden terugbetaald. Alleen Belgen of mensen die permanent in België wonen, komen in aanmerking voor de levenslange steun. Het gaat om overlevenden van een aanslag en partners, kinderen, ouders en groot- ouders van slachtoffers. De hulp wordt ook geboden aan mensen die zijn getroffen door terrorisme in een ander land.

Wie al een dossier bij het Fonds voor Slachtofferhulp indiende, hoeft dat geen tweede keer te doen. Dat fonds zorgde voor een eerste noodhulp in afwachting van een tussenkomst van de verzekeringsmaatschappijen. Het keerde volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) al ruim 1 miljoen euro uit.