Kraken? Strafbaar.

le jeudi 16 mars 2017 09:51 De Standaard

Op voorstel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) worden alle vormen van kraken strafbaar. Hij heeft daarover een akkoord bereikt met de andere federale regeringspartijen. De aanleiding voor die verandering is de bezetting van een huis in Gent door een familie Slovaakse Roma.

Tot hiertoe was het alleen strafbaar wanneer krakers een bewoond pand innamen terwijl de bewoners afwezig waren.

Binnenkort kan de eigenaar echter meteen een strafprocedure opstarten door een klacht in te dienen bij het parket en daar een uithuiszetting vragen. Het misdrijf kan dan voor de rechter komen. Welke straffen er komen te staan op kraken, kon het kabinet-Geens gisteren nog niet meedelen. Wel staat vast dat kraken een misdrijf blijft waarbij alleen een onderzoek start wanneer er een klacht komt. De politie moet er niet specifiek naar op zoek gaan. 'Met deze maatregel krijgen eigenaars in elk geval meer rechtszekerheid tegen kwaadwillige krakers', vindt Geens