Alle dossiers opnieuw onderzocht dankzij nieuwe databank

le jeudi 23 mars 2017 09:29 Het Nieuwsblad

Ze komt er deze zomer eindelijk, de langverwachte DNA-databank voor vermiste personen. Een mix van DNA-profielen van ongeïdentificeerde stoffelijke resten, vermiste personen en hun verwanten. Iets waar de Cel Vermiste Personen al jaren voor ijvert. “We gaan er ­mijlenver op vooruit”, zegt Katty Doms van de Cel.

De euforie is noodgedwongen nog ietwat ingetogen, bij de Cel Vermiste Personen van de federale politie. Dat móet ook, zegt Katty Doms, want het parlement moet de komende weken nog zijn fiat geven. Maar nu de Kamercommissie Justitie groen licht heeft gegeven voor het wetsvoorstel waar al jaren voor geijverd wordt, is de langverwachte DNA-databank voor vermiste personen zo goed als een feit. En is de kans dat cold cases ooit nog opgelost worden alvast een klein beetje groter.

Databank nummer drie

Ons land telt al twee DNA-databanken. Eentje voor criminalistiek, met daarin alle verzamelde profielen die gevonden werden bij een crime scene. En een tweede, waarin al het genetische materiaal van veroordeelden en geïnterneerden opgeslagen zit. Nu komt er dus ook een langverwachte ­databank met DNA-stalen van ongeïdentificeerde lichamen, aangevuld met DNA van personen die al jarenlang vermist zijn en afgenomen stalen van hun verwanten. Dat kunnen stalen van de moeder, de vader en/of de kinderen zijn.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) onderschrijft het goedgekeurde wetsvoorstel van zijn partijgenoot, Kamerlid Raf Terwingen (CD&V). Het voorziet ook dat sporenmateriaal na dertig jaar niet langer automatisch vernietigd wordt, zoals nu het geval is. Zo kunnen de echt oude cold cases ook na 40 jaar nog een doorbraak kennen.

Ook nieuw: minderjarigen zullen makkelijker hun DNA kunnen afstaan in de hoop een zaak te helpen deblokkeren. Vroeger was het verboden om een genetisch staal te verkrijgen onder de zestien jaar, maar nu kan het ook mits toestemming van de ouders, een voogd of een advocaat.

Veel efficiënter

De Cel Vermiste Personen hoopt deze zomer gebruik te kunnen maken van de nieuwe databank, die ondergebracht zal worden bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). “Als de ­databank effectief in voege zal treden, zullen wij veel efficiënter kunnen werken”, zegt Doms. Bedoeling is om alle dossiers van verdwijningen ­opnieuw onder de loep te nemen en waar nodig nieuwe DNA-stalen af te nemen en af te toetsen.

pieter huyberechts