De week van Geens 24 april tot 1 mei

le mardi 02 mai 2017 16:50 De week van Geens

De voorbije week is het er hard aan toegegaan. In de problematiek van Saoedi-Arabië en zijn verkiezing in een UNO-commissie voor vrouwenrechten, kwamen vele problemen samen.

Alle reacties op de Saoedische kwestie geven minstens één ding te kennen. Dat de beleving van de universele mensenrechten ongelijktijdig gebeurt. Dat wil zeggen dat het respect voor de mensenrechten niet overal op onze aardbol even ver is gevorderd.

De vrouw kreeg in ons land stemrecht in 1948. En de gehuwde vrouw werd juridisch bekwaam in 1958. Dat is natuurlijk bijna 60 jaar geleden. Dus wordt het meer dan de hoogste tijd dat landen als Saoedi-Arabië de kloof beginnen overbruggen. Het homohuwelijk werd in ons land pas mogelijk in 2003. Nog dertig jaar eerder werd Will Ferdy die zich als één der eersten geout had, van het podium gefloten in het Sportpaleis te Antwerpen tijdens het Nekka-kleinkunstfestival.

Gelukkig gaan we steeds sneller. Op mijn voorstel en dat van de Staatssecretaris voor Gelijke Kansen wordt de transgenderwet binnenkort al in de Commissie Justitie gestemd. Iedereen die zich van een ander geslacht voelt dan zijn uiterlijk aangeeft, kan binnenkort zijn gender wijzigen zonder zich te moeten laten ombouwen of steriliseren. Opnieuw is België bij de eersten. Maar laat ons er alles aan doen opdat een land als Saoedi-Arabie en vele andere landen nog veel minder tijd nodig zullen hebben om resoluut dezelfde richting als België te nemen. Laat deze landen minstens beginnen bij het begin, de vrouwen volledig gelijkberechtigen.

Lees De week van Geens »