De week van Geens 2 tot 8 mei

le lundi 08 mai 2017 16:20 De week van Geens

De jongste Franse leider sedert Napoleon is Emmanuel Macron. Een man van 39, met een indrukwekkend parcours die zichzelf in zijn jongensdromen zeker al president zag, en het nu verrassend snel, ook al wordt.

Eén mens kan de geschiedenis veranderen, denkt Macron, indien hij 'les forces en marches' op sleeptouw neemt. Want dat was het devies dat Macrons grootmoeder bij Saint Exupéry ging halen: "er zijn geen oplossingen in het leven. Er zijn slechts krachten op gang, forces en marche, je moet die krachten op sleeptouw nemen en de oplossing volgt vanzelf".

Macron leerde ons in elk geval met de jeugd dat Europa niet het verleden maar de toekomst is. Als enige presidentskandidaat verdedigde hij de toekomst van Europa met overtuiging, en zijn aantreden op het Louvre met de Europese hymne op de achtergrond was veelzeggend.

Iedereen weet dat het werk nu pas begint. Macron heeft tot nu het geluk aan zijn zijde gehad. Maar hij trapte elke bal feilloos binnen, en was van geen kleintje vervaard. Er komt vast tegenwind en storm. Maar met een centrumboodschap verkozen worden die niet polariseert, geeft hoop aan al wie weet dat de wereld niet eenvoudig is, maar dat wie met visie verzoent, elke mens een toekomst kan geven die beter is dan vandaag. Bonne chance, Emmanuel, et maintenant, en marche. Lees De week van Geens »