Van geslacht veranderen kan gewoon op stadhuis

le mercredi 10 mai 2017 09:35 Het Laatste Nieuws

Of er M of V op je identiteitskaart staat, hoeft binnenkort niet meer samen te vallen met je wetenschappelijke geslacht. Een man die zich vrouw voelt, stapt voortaan naar de burgerlijke stand. Bij de aangifte legt hij een verklaring af waarin staat dat hij al een hele tijd overtuigd is dat het geslacht in zijn akte van geboorte niet overeenkomt met zijn innerlijk beleefde genderidentiteit. De ambtenaar moet de aanvrager op de gevolgen van zijn keuze wijzen en de produceur des Konings inlichten. Die heeft dan drie maanden de tijd om een advies uit te brengen. Een negatief advies kan bijvoorbeeld bij een schending van de openbare orde. Tegen een weigering kan de aanvrager in beroep gaan bij een rechtbank. Een operatie hoeft niet meer. Een vrouw kan dus een penis hebben.

"Met deze wet doen we eigenlijk niks anders dan het mensen mogelijk te maken om zichzelf te zijn, zonder daar pijnlijke voorwaarden aan te koppelen. Ik weet dat sommigen graag smalend doen over deze wetgeving, maar dit is niet absurd. Mensen gevangen houden in wie ze niet zijn, is absurd", aldus staatssecretaris Demir. "Mensen verplichten om zich te steriliseren of een geslachtsoperatie te ondergaan is zowel menselijk als mensenrechtelijk geen evidentie", aldus justitieminister Geens.

Ook minderjarigen kunnen op de wet een beroep doen. Vanaf 12 jaar kunnen ze al hun voornaam laten veranderen, mits bijstand van de ouders of een voogd. Vanaf 16 jaar kan de geslachtregistratie ook gewijzigd worden in de akte van geboorte, mits bijstand van de ouders en een kinderpsychiater. Vanaf de leeftijd van 18 jaar geldt de algemene procedure. (DDW)