Goedkoper indekken tegen juridische kosten

le lundi 15 mai 2017 11:05 Het Nieuwsblad

De opvallendste maatregel van Justitieminister Koen Geens (CD&V) is dat hij een rechtsbijstandsverzekering tegen juridische risico's fiscaal aftrekbaargaat maken. Wie zich wil indekken tegen kosten voor een echtscheiding of bij het bouwen van een woning zal dat straks dus goedkoper kunnen doen. Dergelijke verzekeringen bestaan nu al, maar zijn heel duur. Door de fiscale aftrek en het grotere aantal mensen dat daardoor zo'n verzekering zal afsluiten, zullen de premies ook wat dalen. Wat er behalve echtscheidingskosten of bouwrisico's nog allemaal onder de verzekering zal vallen, moet de regering nog beslissen. Wel al zeker is dat de advocatenkosten op voorhand zullen vastliggen en dat advocaten zullen moeten zeggen of ze de tarieven gaan respecteren. Een dergelijk systeem bestaat al bij artsen, waar er “geconventioneerde” artsen zijn en artsen die hogere tarieven gebruiken. De overheid gaat een lijst ­opstellen met advocaten die zich willen conventioneren.

Voor alle duidelijkheid: het gaat dus niet om een verplichte verzekering, en de verzekeraars zullen nog altijd andere en duurdere verzekeringen mogen aanbieden. Alleen valt het fiscale voordeel dan weg. Het voordeel geldt enkel voor de polissen die dekking bieden voor de meest courante juridische risico's.

Hoe groot het fiscale voordeel zal zijn, is nog niet duidelijk. Geens wil voor de zomer klaar zijn met een wetsontwerp. ­Zowel beroepsorganisatie ­Assuralia als de advocatuur staan erachter.

En verder:

Er komt een databank waardoor het gerecht weet welke pv's de politie opstelt en waardoor de politie weet welke ­zaken het gerecht seponeert.

Voor zware misdaden die ­anders niet opgelost raken, zal het gerecht voortaan gebruik mogen maken van spijtoptanten en burgerinfiltranten.

Voor zware criminelen zal de rechter bij zijn vonnis voortaan mogen zeggen hoelang een ­veroordeelde zeker in de cel moet blijven.