Rechter bepaalt zelf hoe lang zware crimineel in de cel blijft

le lundi 15 mai 2017 11:00 Het Laatste Nieuws

Justitieminister Koen Geens (CD&V) neemt een extra maatregel om de samenleving te beschermen tegen de voortijdige vrijlating van zware misdadigers of terroristen. Voortaan zal de rechter die de veroordeling uitspreekt daar meteen zelf kunnen aan toevoegen hoe lang de veroordeelde minimaal in de cel moet blijven.

Nu kan de strafuitvoeringsrechter beslissen dat iemand al na één derde van de uitgesproken straf vrij kan komen. In veel gevallen zal dat ook in de toekomst nog het geval zijn. De nieuwe maatregel van Geens is enkel bedoeld voor zware criminaliteit. Een rechter kan dan beslissen dat iemand die tot levenslang is veroordeeld bijvoorbeeld pas na 20 jaar mag vrijkomen in plaats van na 15 jaar, of dat iemand twee derden van zijn straf moet uitzitten.

De maatregel is één van de 28 die de regering-Michel gisteren heeft genomen in de strijd voor meer veiligheid. "Niemand zal de gigantische reikwijdte van deze maatregelen betwisten", zegt een zelfverzekerde premier. (JS)