Versoepeling wet mede-eigendom op komst

le mercredi 31 mai 2017 11:01 Krant van West-Vlaanderen

De wet op de mede-eigendom is aan een hervorming toe. De aanbevelingen van de werkgroep worden in een wetsontwerp gegoten. De modernisering is nodig om het leven in appartementsgebouwen voor zowel bewoners als verhuurders leefbaar te houden.

Een eigenaar die zelf in zijn appartement woont, is vaak bereid om meer te investeren dan iemand die zijn appartement verhuurt. Zo gebeurt het dat een gewenste renovatie of vernieuwing van de gemeenschappelijk delen van de bewoners wordt tegengehouden door verhuurders omdat zij de grote investering eigenlijk niet nodig achten. Momenteel is er een 3/4 meerderheid nodig om een knoop door te hakken bij belangrijke werken, dit zou verlaagd kunnen worden naar een 2/3 meerderheid om de besluitvorming flexibeler te maken. Dit zou voor meer woonkwaliteit in de appartementsgebouwen moeten zorgen.

Welke partij betaalt?

Onder het mom van “de betaler beslist” stelt de werkgroep dat mede-eigenaars die voor bepaalde gemene delen alle kosten dragen, in principe als enige beslissen. Iemand die op het gelijkvloers woont en niet bijdraagt tot de kosten van de lift zal normaal niet mee beslissen wanneer de lift wordt vernieuwd. Om ervoor te zorgen dat mede-eigenaars bij een grote investering niet plots het volledige bedrag op tafel moeten leggen, komt er een verplichte bijdrage in het reservefonds. Hierdoor kunnen de kosten worden opgesplitst tot een investering noodzakelijk is.

Transparantie

Tot slot is transparantie essentieel in de verhouding tussen mede-eigenaars en de andere actoren. De verhuurder moet de huurder op de hoogte brengen van alle beslissingen, en niet langer de syndicus. De mede-eigenaar moet transparant zijn naar de syndicus maar dit moet ook in de omgekeerde richting. De taken van de syndicus worden daarom duidelijker omschreven. (kcw)