België opent grote aanval op mails van oplichters

le mercredi 07 juin 2017 09:33 De Tijd

Overheid laat phishinglinks en mailbijlagen blokkeren

Het Centrum voor Cybersecurity België, dat onder premier Charles Michel (MR) valt, start een groot offensief tegen phishingmails. Dat zijn e-mails die kwaadaardige bijlagen en weblinks bevatten die uw computer besmetten en 'vissen' naar uw paswoorden en persoonlijke gegevens. Phishingmails zijn cruciaal voor de bijna 10.000 internetfraudes die elk jaar plaatsvinden in ons land, van onlinebankingfraudes, ransomware die computers gijzelt tot de zwaarste hackings om data te stelen. Vaak beginnen die met iemand die argeloos klikt op de link in een phishingmail of een bijlage opent waarin malware schuilt.

Om te verhinderen dat phishingmails maandenlang slachtoffers maken gaat de overheid alle webadressen verzamelen die in de mails worden gebruikt. Er is een website opgericht waar die links verzameld en gemeld kunnen worden. De site wordt binnenkort voorgesteld aan meerdere overheidsdiensten, banken, verzekeraars, telecomoperatoren, universiteiten, warenhuisketens, sectorfederaties, enzovoort.

Het Centrum voor Cybersecurity zal alle doorgegeven links zo snel mogelijk laten screenen door een IT-bedrijf. En als de link kwaadaardig blijkt te zijn, zal de overheid die meteen laten blokkeren door de vier belangrijkste webbrowsers: Safari, Internet Explorer, Chrome en Firefox. Op die manier zijn dit jaar al meer dan 52.000 verdachte links gemeld op de website, die nu al door de cyberexperts van de federale overheid gevoed wordt.

Nog dit jaar zullen ook gewone internetgebruikers phishingmails kunnen doorsturen naar de overheid om die te laten screenen. Daarvoor komt er een speciaal mailadres, vertelt de topman van het Centrum voor Cybersecurity, Miguel De Bruycker. Het centrum zal niet alleen webadressen maar ook alle bijlagen in phishingmails verzamelen, analyseren en doorgeven aan de antivirusprogramma's om die automatisch te blokkeren zodat ze uw computer niet meer kunnen besmetten. Het systeem is gekopieerd uit Frankrijk, waar het 'Phishing Initiative' al langer succesvol is.

'Dankzij dit project zal het aantal geslaagde phishingpogingen verminderen', stelt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). 'Cybercriminaliteit is een prioriteit, zowel op het vlak van preventie als opsporing en vervolging. Iedereen die het slachtoffer is van phishing moet dat aangeven bij de lokale politie. Het college van procureurs-generaal maakt intussen een grondige nationale oplijsting van alle feiten van cybercriminaliteit in ons land.'

LARS BOVÉ