“Sexting loopt steeds vaker verkeerd af”

le mercredi 14 juin 2017 09:23 Het Nieuwsblad

Sexting, het delen van seksueel getinte foto's of berichten via bijvoorbeeld de smartphone, komt steeds vaker voor. Dat zegt Child Focus. De organisatie roept ouders en ­scholen op om erover te praten. “Jongeren moeten beseffen wat de ­impact kan zijn als ze zo'n foto delen.”

Hoe vaak komt sexting voor?

“Vorig jaar hadden we 123 dossiers in ons land waarbij het uit de hand liep”, zegt Dirk Depover van Child Focus. “Een jaar eerder waren er 62. Voor dit jaar zijn er nog geen cijfers, maar we ­hebben de indruk dat de trend zich jammer genoeg voortzet.”

Vanaf welke leeftijd start het?

“Al vanaf 13 jaar”, zegt Niels Van Paemel die bij Child Focus verantwoordelijk is voor e-safety. “Het start wanneer ­jongeren een smartphone krijgen.”

Waarom blijven tieners die foto's sturen, na al die negatieve ­ver­halen?

“Het maakt deel uit van de pubertijd, de tienertijd”, zegt Van Paemel. “Jongeren krijgen graag bevestiging of worden verliefd en delen die beelden. Als je iemand vertrouwt, is er niets mis mee om zo'n ­foto te sturen. Het is wel abnormaal dat die beelden verspreid worden. Als volwassene lijkt het vreemd dat jongeren na al die negatieve verhalen toch nog zulke foto's nemen, maar we hebben het hier over tieners. Het is naïef om te zeggen dat het nooit meer zal gebeuren. ”

Hoe kunnen de ouders van het slachtoffer ­hiermee omgaan?

Van Paemel: “Contacteer zo snel mogelijk de school en Child Focus. De school kan het probleem in de klas aanpakken en ­bespreken, Child Focus kan contact opnemen met Facebook, Google, ... om de beelden te verwijderen. Maar vooral: wees er voor je kind, praat erover en stel je positief op.”

Hoe ga je er als ouder van een dader mee om?

“Probeer je kind duidelijk te maken dat de online wereld ook de echte wereld is en welke impact die daad heeft op een slachtoffer”, zegt Van Paemel. “Wat niet makkelijk is. 70 procent van de jongeren vindt dat de schuldige van sexting diegene is die de foto nam en niet diegene die hem deelde. Dat beeld is fout, net daar zit ook het ­probleem van dit ­fenomeen.”

Komt sexting vaker voor bij meisjes dan jongens?

“Ja”, zegt Van Paemel. “Omdat meisjes vaker ­gevraagd worden om zulke foto's van zichzelf te nemen. Maar het zit hem ook in het feit dat jongens veel meer geneigd zijn die beelden te delen. Vijf procent van de jongens post zo'n foto op sociale media, bij meisjes is dat 1,5 procent. 8,1 procent van de jongeren heeft zelf al eens aan sexting gedaan, een kwart van de jongeren heeft zo'n foto al ­ontvangen.”

Is het strafbaar?

“Sinds 1 februari 2016 is het strafbaar”, luidt het op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Wie beeld- of geluids­opnames van een ontbloot persoon of een persoon die een expliciete seksuele daad stelt zonder diens toestemming toont of ­verspreidt, riskeert een celstraf van zes maanden tot vijf jaar. Zelfs al stemde de persoon in met het maken van de beelden. Gaat het over minder­jarigen, dan verschijnen die voor een jeugdrechter die kan beslissen om de ­daders in een gesloten ­instelling te plaatsen.” (csn, pl)