Overlast door wedkantoren aan banden gelegd

le lundi 26 juin 2017 09:34 De Standaard

Een café kan een burgemeester sluiten, tegen een gokkantoor kan hij weinig beginnen. Daar komt verandering in.

ANTWERPEN De bewoners van de Kapelstraat in Hoboken klagen over overlast door een wedkantoor. De klanten van de zaak, waar vooral gewed kan worden op sportwedstrijden, parkeren dubbel of op het trottoir en rijden met hoge snelheid achteruit door de eenrichtingsstraat. Ze laten hun sigarettenpeuken achter op de stoep en als het koud is, roken ze in het portiek van een appartementsgebouw aan de overkant van de straat. Geregeld zou er ook gevochten worden.

Sluitingsuren

Als het een café zou zijn, zou de burgemeester dankzij de nieuwe gemeentewet kunnen ingrijpen. 'Maar tegen een wedkantoor kan een burgemeester weinig beginnen', zegt Koen Van Heddeghem van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). 'De uitbaters krijgen hun vergunning van de Kansspelcommissie en kunnen zich daarachter verschuilen als ze klachten krijgen. De burgemeesters geven de kansspelcommissie wel advies bij de uitreiking van de vergunning, maar we stellen vast dat dat advies niet altijd wordt gevolgd.'

Ook Carine Leys, fractieleidster van de N-VA Antwerpen, stelt vast dat het moeilijk is om op te treden tegen de overlast. Zij woont in Hoboken, niet ver van het bewuste wedkantoor. 'Er worden wel pv's opgesteld, maar het is moeilijk om de vaststellingen te linken aan het kantoor.'

Aan dat gebrek aan slagkracht komt wellicht een einde, want minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt aan koninklijke besluiten en wetsontwerpen om de kansspelwet te updaten. 'Volgens mijn wetsontwerp, waar alle partijen het mee eens zijn, moet de wedoperator een convenant afsluiten met de gemeente, als voorwaarde voor het verkrijgen van een vergunning van de kansspelcommissie. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting komt, en legt ook de openings- en sluitingsuren vast.'

Van 1.000 naar 600

Het wetsontwerp kwam tot stand in samenspraak met de VVSG. 'Het belangrijkste is dat de steden en gemeenten een stok achter de deur hebben', zegt Koen Van Heddeghem.

Het wetsontwerp bepaalt ook dat een wedkantoor niet mag worden gevestigd in de buurt van scholen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht.

Voorts zou ook het aantal bestaande wedkantoren teruggedrongen worden. Momenteel mogen er maximaal 1.000 wedkantoren of kansspelinrichtingen een vergunning krijgen. Dat aantal wordt teruggebracht naar 600. Op dit moment zijn er 685 wedkantoren. Er zouden geen kantoren gesloten worden, maar er zouden er ook geen meer mogen bij komen.

Het Hobokense wedkantoor dat ervan beschuldigd wordt overlast te veroorzaken, wilde niet reageren. (dvd)